Favoritloppisar – och andra mysiga butiker

Här är en bild från Stallqvarnen där det finns massor av fina saker. Vad sägs om en frisörstol? Inte. En servis i många delar till det facila priset av 800 kronor kanske kan vara något. 11 sept 2010

Här är en bild från Stallqvarnen där det finns massor av fina saker. Vad sägs om en frisörstol? Inte. En servis i många delar till det facila priset av 800 kronor kanske kan vara något. 11 sept 2010

Stallqvarnen och Dunkehallaravinen

En väldigt mysig och bra butik heter Stallqvarnen. Den ligger i Jönköping och här är en länk så du kan se hur det ser ut. Det är alltid en liten utflykt att gå dit, antingen man kommer långväga ifrån eller bor bara ett stenkast bort.

Den ligger i en ravin med Dunkehallaån som forsar (eller sommartid skvalpar) förbi utanför den röda kvarnbyggnaden. Kommer man nedifrån den trafikerade Kortebovägen är det som att lämna en stressig samtid och kliva in i dåtiden. Dunkehallaravinen består av ett vattenfall, butiken Stallqvarnen, några röda trähus, en obebodd industribyggnad i rött tegel (som jag alltid har velat köpa!), några gula vackra boningshus i trä och en mäktig och i bebodd kvarnbyggnad i vitkalkad sten med en trädgård i ruinen av en gammal industribyggnad.

Stallqvarnen säljer en blandning av gammalt och nytt med retrotouch. Det ser ut lite som en gammal handelsbod där det finns allt. Här säljs antikviteter och andra hands-prylar på kommission. Nytryckta reklamaffischer, band på metervara, gjutjärnsurnor. Det finns en boklåda och massor av gamla skivor. En våning ner, där forsen ibland svämmar över, säljs större möbler. Det är verkligen en skattgömma – även enligt andra bloggare att överraska vänner med – och härligt att gå en promenad dit på helgen.

Stallqvarnen har öppet fredag eftemiddag, lördag och söndag. Jag föreslår att du startar din vandring vid järnvägsstationen (om du inte ska köpa stora saker), går längs med Vättern tills du kommer till järnvägsundergången, passerar Kortebovägen och går upp bakom macken. Du kan gå på vänster sida om du vill ha lättgången asfaltsväg eller på högersida om du vill ha en vindlande promenadväg med flera trappor och broar över Dunkehallaån. När du har stannat till i Stallqvarn kan du fortsätta upp längs trapporna bredvid fallet och under vägen och vill du gå riktigt långt kan du följa ån motströms ända upp till Hulukvarn, förbi fina villor och fula flerbostadshus på Dalvik.

Heidis loppis i Fredstorp

Nu avslöjar jag en fyndplats som egentligen är för bra för att dela med sig av. Heidi i Fredstorp vid Axamosjön har varje fredag, lördag och söndag stor loppis i en maskinhall på gården. Hon har oftast enhetspris, fåtöljer 100 kronor och bord 50 kronor. Jag kom dit för att kika på en Emmafåtölj och kom hem med både den och ett bord. Det finns bara två problem: Du riskerar att köpa med dig alldeles för mycket – men risken finns att Stockholmarna hinner före.

PS: Missa inte heller Lantligt på Axamogård. Du kan köra ett lördagsrejs. Först bada, sedan Nyströms Handelsträdgård, fika på Lantligt och hitta några fina gåvor till någon du tycker om. Besök sedan Heidis loppis för att göra de små eller stora fynden. Avsluta sedan med bad igen i varma Axamosjön.

Här en bild från Vadstena antik och kuriosa. De har också nätbutik.

Här en bild från Vadstena antik och kuriosa. De har också nätbutik.

Vadstena antik och kuriosa

Jag har nyligen fått tips om en antik- och kuriosabutik som även har återanvända byggvaror och andrahandsförsäljning av utemöbler från olika epoker. Vadstena antik och kuriosa i just Vadstena. Dit ska jag snarast bege mig. Jag kan bara genom att titta på deras hemsida och i nätbutiken sluta mig till att jag kommer gilla butiken. Priserna är dock inte så små som hos ovan nämnda fyndplatser. Vadstena i sig själv är också väl värt ett besök, klostret och den vackra staden precis innanför muren mot Vättern.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: