Grönt kulturarv efter perennupproret

Bröllopsgåvan är utsedd till vårt nya Gröna kulturarv.
Frida, Ingeborg och Alma hänger på i samma ceremoni.

Det arbete som startade med perennupproret landsomfattande inventering har nu utmynnat introduktionen av nygamla perenner på den kommersiella marknaden. Tanken är att flera återupptäckta fleråringar ska säljas i handeln under parollen Grönt kulturarvperenner.
”Alla sorter har funnits i odling sedan 1940 eller tidigare. Först ut är jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ från Skåne, strandbinkan ’Fru Frida Lindström’ från Jämtland, höstfloxen ’Alma Jansson’ från Uppland och höstfloxen ’Ingeborg från Nybro’ från Småland” står det i Statens Lantbruksuniversitets pressmeddelande.
Tanken med projektet från vetenskapligt håll är att bevara gamla sorter och egenskaper, mångfaldens kulturarv. För den enskilde trädgårdsodlaren kan det vara roligt att hitta tidstypiska växter att plantera utanför torpet. I kulturreservatet Åsens by i Småland har man länge haft enkla visningsträdgårdar till byhusen, prästbostadens trädgård pryds av finare växter än bondens.
De bevarade sorterna, som sägs vara robusta och vackra, kommer att kunna köpas i handelsträdgårdar och gardencenters, men också på några museer, byggnadsvårdscenter och botaniska trädgårdar våren 2013.
”Alla bär dessutom på en historia och i flera fall finns det traditioner, berättelser och lokala namn knutna till dem. De har inspirerat till de nya sortnamn som perennerna har fått”.

Mer fakta: Perennuppropet, en inventering av prydnadsperenner odlade i Sverige sedan före 1940, pågick mellan 2003 och 2010. Med hjälp av tips från allmänheten och speciellt utbildade inventerare hittades flera tusen äldre perenner. Ett tusental av de intressantaste samlades in för provodling och utvärdering och ett urval av dessa kommer bland annat att bevaras i en genbank som ska stå klar 2016 på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Källa: Programmet för odlad mångfald (POM)

/Kolonistan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: