Dagens boktips

20121016-013819.jpg

Om du har stor skörd och ont om plats i frysen kan du testa att torka grönsaker och bär. Så här på hösten har ju var och varannan svensk tidningspapper utlagt för att torka trattisar men det går alltså att torka det mesta tipsar den behändiga och lite foträta boken Torka mat (Eric Tornblad, Calazo) om. Extra bra om du fjällvandrar mycket och tycker det är dyrt att köpa färdigtorkade små middagar. Går att torka ris och fläskgryta också. Här kommer några tips för torkning av bär, tiden gäller torkning med tork, dubbla om du torkar i vanlig ugn och 50 procent mer om du kör varmluftsugn. Vet inte om micro funkar?!

Torktid:
Blåbär 15 h.
Hallon 7 h.
Jordgubbar 8 h.
Krusbär 5 h.
Lingon 13 h.
Vinbär 11 h.

Bären ska torka långsamt på låg temperatur – får inte koka. Stick gärna hål i dem med kniv eller tandpetare. Doppa i hett vatten innan torkning för att få bort fetthinnan och skynda på torkprocessen.

/Kolonistan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: