Grön inspiration från Bergianska

20120903-095450.jpg

20120903-095511.jpg

20120903-095525.jpg

För att få inspiration till sin egen trädgård är det underbart att besöka andras – särskilt nu på hösten när fin egen kanske är lite stukad av en blöt sommar. Här kommer lite fler bilder från Bergianska, där det finns mycket att se och lära.

Jag har lärt mig att det finns bara ett fåtal dahliasorter i naturen men mer än 30 000 odlade varianter. Det är också Mexikos nationalblomma och det finns en stor sort där som har små blommor men ihåliga decimetertjocka stammar som användes som vattenrör. Ovan några vackra sorter från Bergianskas visningsträdgård, pompoms är ett namn för några varianter när man försökt dela in efter utseende.

Vi besökte det vackra våta växthuset också. Under kupolen frodas jams, lotusblomma, jättenäckros, matris och olika pumpaväxter med mera. I söndags när det var skördefest fanns det extra bra information och även provsmakning. Vi här i Norden har verkligen ett begränsat register i köket medan det i asiatiska länder finns mycket fler basvaror att välja på. Nästa gång jag besöker ett Asia livs ska jag köpa inlagd lotusblomsterrot med chilli!

Det var uppehåll igår men inte direkt soligt. Under vår 1,3 mil långa söndagspromenad blev det ändå tillfälle att ta en utomhusfika på italienska terassen i Bergianska. Kanske den sista tänkte jag men i dag var det sol och tom väder för att äta frukost i shorts på balkongen!

Vackrast. Den stora visningsträdgården med köksväxter. Enormt stora kålhuvuden – större klot än fotbollar. Gul blomkål med stora bulliga huvud och en sky av matchande blommor. Kålblad långa som spjut med bubblande yta. Varför planterar man inte mer kål i rabatterna som prydnad och matförråd?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: