Kolonistan: Tips om digitala odlare att följa i år

Bo Persson i Trelleborg odlar med hästskit och fiskrens!

Bo Persson i Trelleborg odlar med hästskit och fiskrens!

I dag vill jag tipsa om två duktiga köksväxtmästare som jag har hittat på nätet.

Det bästa med digitala odlare som visar sin analoga trädgård på nätet är att det är lättare att komma i kontakt, få idéer och goda råd och upptäcka nyheter som växter bakom staketet i ett land långt borta.

Kolonisten Bo Persson (ovan), har lånats hans egen bild, som odlar med hästskit, jord och fiskrens i sitt växthus för att få rekordstora skördar (högsta solrosen, majsen etc). Spännande att följa i år. Han tipsar också om att släppa upp rädisor av sorten istapp till små förvuxna buskar och äta baljorna som bildas: ”Dessa fantastiskt goda grönsaker man så att säga kan få på köpet när man odlar rädisor. Man behöver inte nödvändigtvis så speciellt frö, t.ex Munchner Bier och liknande, utan det går utmärkt att så en sort som vanligtvis kallas istapp, vilket jag gjort i många år, först plockar man ju rädisor, men plockar då så att man låter några stå kvar för att växa vidare, men tänk på att dom blir ganska höga och kan behöva stöd. Rädisbaljorna  som är en stor grönsak i sydostasien  är utmärkt i sallader o wokade  rätter och naturligtvis jättegod att käka direkt”, skriver han. Jag hade ingen aning om att man kunder göra detta och ska absolut pröva i år.

Har också hittat Tyra i Vaxholm som har bloggen Köksträdgården, 150 kvm köksträdgård omgärdad av pilstaket och ett charmigt växthus byggt av vackra gamla fönster. I like. Tyra håller tre kurser i vår om odling av köksväxter. Jag är ingen nybörjare men det skulle vara kul att vara med och träffa andra odlare under en dag. Till min förvåning var priset för en halvdagskurs högst överkomligt 450 kronor. Hon har också massor av läckra bilder på sin blogg. Tyra skriver att vi äter ungefär 130 tomater per person och år – och uppmanar oss att odla egna så att vi kan äta mer. Det bästa med att odla egna är förstås att du kan äta dem solvarma (mums!) och upptäcka nya sorter som du inte hittar i affären. En egenodlad tomat, tycker jag, smakar hundra gånger godare än de du köper i affären – av många olika skäl.

/Kolonistan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: