Så gör du vårens sparrissoppa

20120318-122505.jpg

Sparrissoppa

Här kommer ett härligt recept på vårens favoritsoppa. Jag är ingen övertygad soppälskare men den här krämiga med syrlig crème fraiche och krispig bacon är toppen till vårens bjudningar.

Soppa (4 personer)
1 st gul lök
2 buntar sparris, 400-500 g
25 g smör
5 dl mellanmjölk
1-2 msk kycklingfond
1 dl grädde
Vitpeppar
Salt

Garnering:
Finhackad knaperstekt bacon
Crème fraîche, en sked mitt i soppan
Persilja, finklippt över

1. Finhacka löken och fräs den i smör utan att den får färg.
2. Bryt av den träiga stammen allra längst ner på sparrisen. Skär sparrisen i mindre bitar.
3. Koka upp vatten med lite salt. Lägg i sparrisbitarna och koka snabbt 4-5 minuter, tills den precis är mjuk. (Vattnet har fått en lätt grön ton).
4. Mixa med mixerstav mjölk, grädde, sparris, lök och kycklingfond.
5. Krydda efter smak med salt och peppar.
6. Knaperstek små baconflingor och låt rinna av på papper.
7. Häll upp en stor soppalev till var och en, strö över bacon och persilja och lägg i en klick crème fraîche.

(Soppan går att göra klar tidigt och värma till gästerna kommer!)

Tillägg: Kanske har du som min kompis Sparrisodlaren denna primör på din odlingslott för att äta (eller odlar du för den vackra udda buskens skull). Om du är längtar efter att testa att odla sandälskande sparris i din trädgård läs här.

/Kolonistan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: