Skansens kolonister öppnar för säsongen

Koll(o) ser rött. Kolonistugan på Skansen är röd och öppen på lördag 14 maj.

Koll(o) ser rött. Kolonistugan på Skansen är röd och öppen på lördag 14 maj.

Grönt tips: Kolonister på Skansen

Helgprogrammet har i alla fall en punkt på listan. Skansens kolonister öppnar sina stugor för säsongen på lördag kl.11-17. Det är två stugor, byggda på 1920-talet, har flyttats till nationalparken från Södra Tantolunden. Den röda stugan är ett tidsdokument från det glada 20-talet och den gula minner om åren på 1940-talet. Det handlar om år då arbetarrörelsen växte sig stark med ideal om att alla skulle kunna få sommarnöje men också en möjlighet att dryga ut en mager matkasse med egenodlade nyttigheter. Här med Skansens ord:

”Under första världskrigets nödår var det brist på potatis och andra basvaror i städerna. Då upplät Stockholms Stad Tantoområdet till enskilda odlare. Många av dem arbetade vid sockerbruket i grannskapet.”

Många koloniområden som uppfördes under dessa tidiga år följer strikta normer. Det var stugor i samma storlek och färgerna var gult, rött, vitt eller tjärat. Så var det på Södra Tantolunden och på andra koloniområden. Vad jag har läst så hjälptes kolonisterna åt med att bygga stugorna, man gick från lott till lott. Man delade också då, precis som nu, med sig av sina växter till grannarna. Det är ju så att många perenner blir bättre av att delas ibland och det som funkar hos grannen, ska man veta, funkar ofta också hos dig. Du får en växt som gillar jorden och läget (zon).

Läs ännu mer om Skansens kolonistugor här, och glöm inte att det på lördag 14 maj också är tema byggnadsvård på Skansen, så då kan du få tips om hur du bevarar din kolonihistoria

Här en länk till Koloniträdgårdsförbundet: www.koloni.org

Här är tiderna för att besök på Skansens kolonistugor sommaren 2011:

Lördag och söndag maj kl 11-17, Alla dagar juni – augusti kl 11-17, Lördag och söndag september kl 11-17.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: