Korrespondenterna på kolonin

Lilla landet. Här i De små medhjälparnas eget land spirar redan ruccolan och i förgrunden syns även potatisens knubbiga blad. Här ska också bli morötter och rädisor. Allt skyddat från frosten av en plastkupa. 5 maj 2011

Lilla landet. Här i De små medhjälparnas eget land spirar redan ruccolan och i förgrunden syns även potatisens knubbiga blad. Här ska också bli morötter och rädisor. Allt skyddat från frosten av en plastkupa. 5 maj 2011

De som ser åt världen. Det kan man kalla korrespondenterna. Jag sitter långt från kolonin men får små rapporter om vårens framsteg och bakslag. Vi sådde tidigt och täckte med glas och fiberduk. Det kan vara vår lyckliga stjärna. Fiberduken skyddade mot både kalla nätter och heta aprildagar utan en gnutta regn. Först i mitten av april sattes vattnet på och då var regntunnorna tömda för länge sedan.

Soliga april fick naturen att sprinta igenom loppet från osynlig knopp till fullfjädrad blomma. Här i huvudstaden gick körsbärsblommorna i Kungsan från rosa sky till nedregnat minne utan att jag hann se dem le. På kolonin går livet långsammare. Vättern, som var is och fortfarande kyler, har inte släppt sitt grepp om strandbankarna.

I dag fick jag en liten rapport från korrespondenterna. I mitt stora köksland har bara lite dill kommit upp under fiberduken. Det låter väl egentligen inte så bara. I det lilla fyrkantiga landet med plasthuva har det kommit lite längre: potatisen börjar breda ut sina gröna bulliga blad och rucolan, denna underbara peppriga sallad, har redan blad med karaktär. Det dröjer väl till midsommar innan potatisen är klar, men rucolan går nog att skörda om en vecka eller två!

Grönt tips:

Använd fiberduk för att skydda växterna mot frost, för mycket sol och insektangrepp. För att skydda mot insekter, typ morotsfluga, måste fiberduken vara på hela säsongen och då krävs stöd. Du bygger helt enkelt bågar av till exempel plaströr och bildar genom fiberduken ett lågt växthus. Det är att rekommendera ifall man vill ha det lite snyggare i landet. Jag själv använder fiberduken på våren för att få lite extra sprutt och skydd åt växterna. Brukar lägga på den lite löst och nagla fast med några tegelstenar. Om man inte spänner duken så hårt kan växterna själva skjuta upp duken på sina axlar när de börjar gro. När de nått en 10-15 cm brukar faran för frostnätter vara över och ett prunkande köksland utöver det vanliga kan avtäckas. Fiberduken släpper igenom luft och vatten – och håller jorden fuktig längre. 

Fiberduken är inte snygg men en billig försäkring. För en halv hundralapp får du följande fördelar:

* Lägg på fiberduken tidigt på jorden innan du sår – så värmer du upp jorden inför en tidig sådd. Mät temperaturen och så några dagar före grannarna!

* Skyddar mot vårens – och höstens frostnätter. 

* Skyddar mot sol och vind som kan skada nyutsatta växter.

* Minskar risken för uttorkning av jorden.

* Minskar risken för insektsangrepp – och hungriga rådjur m fl.

* När du lyfter inser du att även ogräs trivs – men du skyddas från fler frön så småningom blir det färre ogräsplantor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: