Trädgårdstrend: Raka rabatter och rosa romantik

GRÖNT TIPS

När trädgårdsarbetet börjar kännas lite motigt och våren känns långt borta sitter ett inspirerande besök bland 130 utställare på Elmia Garden fint. Två dagar av rabattkonst och trädgårstrender.

– I år är det tre trender som gäller; Urban Garden, Den nya minimalismen och surrealism, står det i pressmeddelandet.

 

Solparasoll från Värnamoföretaget Two faces of Sweden.

Solparasoll från Värnamoföretaget Two faces of Sweden.

 

Kolonistan, som själv inte har möjlighet att besöka denna oas och möjlighet för gröna fynd, har ändå lite koll på utbudet. Jag faller handlöst för Värnamoföretaget Two faces of Swedens trädgårdsutsmyckningar, där Törnrosaromantiken har inspirerat till en torkvinda och solparasoll. Inte bara den som gillar rosor och romantik utan också rost får sitt lystmäte.

Det rosa och romantiska som är en stark designtrend går även igen hos utställaren Garden Girl som gör rosensöta trädgårdskläder och tillbehör för och av kvinnor. Till exempel extrahöga handskar för rosodlare med passande brodyr, 299 kronor. För lite Girlpower, säger Kolonistan, men en bra idé.

För de som precis som jag vill ha vägledning i komposition av rabatter och kanske lite tips för att förnya presenteras Mästarrabatten på Elmia Garden. I år står landskapsarkitekt Mona Wembling för rabattkonsten som är en soldränkt och vindstilla hörna där torktåliga växter med aromatisk doft har sin hemvist. Grått, grönt, gult och lila med stänk av orange är färgtemat.

– En av höjdpunkterna är på försommaren när klematis, Allium, kantnepeta, glansälväxing, violiris och gulltörel blommar. Nästa skådespel i rabatten är när silvergräs, praktröllika, ulleternell, anisisop (anisört), kärleksört och solhatt blommar samtidigt som kantnepetan. Den gulbladiga kungsmyntan och lammörat håller sig fina i kanten från försommar till höst, beskriver Mona Wembling inspirationsrabatten, som på sin hemsida har en komplett guide till hur du skapar denna naturefterliknande plantering.

– Lammöra och glansälväxing ”rymmer” ut från rabattens givna form, på det viset präglas planteringens innehåll av naturens tillsynes slumpvisa kynne.

 

Hasselfors Garden har på sin hemsida en steg för steg-guide till hjälp för den som vill anlägga till exempel en kryddträdgård eller ett köksland med växelbruk.

Hasselfors Garden har på sin hemsida en steg för steg-guide till hjälp för den som vill anlägga till exempel en kryddträdgård eller ett köksland med växelbruk.

 

Hasselfors Garden, som också ställer ut på Elmia Garden, har också på sin hemsida en guide som steg för steg ger hjälp att skapa en japansk stenträdgård, solrabatt eller kryddland.

För den som gillar betong men inte själv gjuter kanske Trend nordics diskuslika kruka med plats för taklök kan vara en pryl att inhandla till höstträdgården. Jag gillar också Vertical gardens grovhuggna staket i kastanjepålar och galvad ståltråd. Kastanjeträden, som innehåller garvsyra och därför håller bra obehandlade, odlas i Frankrike. För varje träd som tas ner planteras ett nytt! De har också ursnygga sekatörer från Cutman med trähandtag i presentbox.

 

Här är en sekatör modell lyx. Julklapp kanske?

Här är en sekatör modell lyx från Cutman/Vertical Garden. Julklapp till någon du gillar?

 

Handelsträdgården Höglunds blommor i Jönköping fick häromdagen ta emot länsstyrelsens pris Guldärtan för bevarandet av yrkestraditioner. En annan handelsträdgård har hittat till mässan och är verkligen i framkanten när det gäller att sätta färg på planteringar. I Hörnhems Handelsträdgårds monter handlar det i år om svarta nyheter, där presenteras nämligen petunian. Black Velvet. Mäster Grön kontrar däremot med rosa julstjärnor!

Det är verkligen en miss att göra sitt första jobbpass den dagen då årets roligaste mässa är i stan!, konstaterar avundsjuka Kolonistan.

Mest nyfiken är jag på Den nya minimalismen- och Urban Garden-trenderna. Har någon varit där och kan berätta om det handlar om att inreda med fina rottingmöbler och betong och fyrkantiga planteringar i trädgården? Kanske handlar surrealismen i alla fall om att vi hittar humorn i trädgården precis som inredning har gått vidare från trädgårdstomtar till konsthantverk med glimt i ögat och en kommentar av samtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: