Dahlian – sommarens sista andetag

 

Min dahlia som fått sina törnar. Dahlior älskar sol och denna har stått lite väl trängd mellan rosenböna och plötsligt uppstickande jordärtskockor. 3 sept 2010

Min dahlia som fått sina törnar. Dahlior älskar sol och denna har stått lite väl trängd mellan rosenböna och plötsligt uppstickande jordärtskockor. 3 sept 2010

Det finns alltid ett val. Jag valde rött. Jag petade ner ett gäng med dahliaknölar som slagit ut med med tunga röda blomhuvuden. En sensommarblommar som bär rabatten in i den tidiga hösten men vissnar så fort frosten kommer. Dahlian, som tidvis ansetts vara både gräll och tantig, har fått en renässans. Blivit på modet igen i blomsterkretsar.

Den kom till Europa som en nyttoväxt i spåren av potatisen men i dag är det inte för att ha till middagsmaten som man köper knölarna. Det var i samband med franska revolutionen som dahlian anlände, först Madrid och sedan fick den en explosiv utveckling i hög förädlingstakt i Frankrike under 1800-talet. Engelsmännen ska ju alltid vara störst och bäst på blomstersidan så det är ju inte konstigt att katalogen The annual Dahlia Register redan 1836 kunder persentera 700 sorters dahlior – och hundra år sedan fanns det mer än 7000 varianter. Den har fått namn efter den svenske 1800-talsbotanisten Anders Dahl. 

Har du problem med rådjur är dahliorna också ditt val för den här primadonnan går de inte på. För din sensommarrabatt finns dahlior för alla uttryck, från små kompakta buskar till gängliga utropstecken i rabatten. Jag själv gillar stort och högt. Vill du ha en vit väljer du kaktusdahlian White Star (höjd 100 cm), gillar du rött kanske den dekorativa dahlian Arabian Night (höjd 100 cm) är din favorit. Kan du inte välja sida? Ta då dahlian Friquolet (höjd 100 cm) som är rödvit som en polkagris eller den enkla lilla söta dahlian Yvonne (höjd 100) med röda teckningar och vita spetsar.

En dahliaknöl kan bli mycket gammal och kan odlas på samma plats år efter år. Om den vårdas ömt varje vinter. För några kronor kan du köpa nya knölar varje år och slipper omaket med att ta upp och vinterförvara. Vill du däremot behålla din älskling kommer här tipsen:

  • Ta upp dahliaknölarna ur jorden när första frostknäppen har gjort plantan slak och svart.
  • Skaka försiktigt av jorden och skär bort skadade rötter.
  • Lufttorka knölen.
  • Lägg sedan knölarna med lite mellanrum i en låda med torr sand, sågspån eller torv (helst inte torv eftersom detta i princip inte är en förnyelsebar råvara). Förvara mörkt, torrt och svalt.
  • På våren väntar du till frostfaran är över innan du planterar ut. För att få fler kan du både dela knölar och ta sticklingar.
  • Dessutom: Numera finns också sommardahlior som blir små och dras upp från frö. 

PS: Det finns en film som heter Den svarta dahlian. Ett kriminaldrama om mordet på en skådespelerska i 1940-tales Los Angeles.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: