Perenner i långa rader

En ofullständig skiss av min avlånga rabatt som jag just har planterat om. Kom inte ihåg vad alla växterna hette men har försökt att åskådliggöra färgerna och placeringen.

En ofullständig skiss av min avlånga rabatt som jag just har planterat om. Kom inte ihåg vad alla växterna hette men har försökt att åskådliggöra färgerna och placeringen.

I dag har jag planterat perenner kolonin. Några har hamnat på vad jag tror kan vara den optimala platsen ihop med rätt kombo med hänsyn till höjd och blomningstid och färg. Några har blivit placerade på undantag eller tillväxt i väntan på våren.

Jag spenderade halva dagen på landet hos Cybermamma. Hon skämmer bort mig med god frukost och god middag. Där emellan var det lite trädgårdsarbete i solen och ett par lyxiga timmar på grannens skönhetssalong. Kan en dag bli bättre?

Cybermamma skickade med mig en stor rot rabarber. Jag tiggde även tre astillbe. De fluffiga vipporna i lilarosa är så tjusiga. När jag var på det stora varuhuset (där en snorunge i kassan hävde ut sig den ena spydigheten efter den andra tyvärr… och mörklade min härliga dag för en stund) för att köpa jord hittade jag självklart några växter på höstrea.

Två säckar jord och en säck kogödsel. Plus låga buskrosor, Jens Munk, och två lilablå perenner som blommar juni-september. Jag har ingen aning om hur rosorna ser ut mer än att de ska ha en rosa ton. När det var 75 procents rabatt (!) gick det ju verkligen inte att motstå. Perennerna var också prissänkta, 10 kronor styck.

Det här är landet som jag har planterat om - den nyplanterade vita New Dawn står kvar i förgrunden och kärleksörten får fortsätta bilda tålmodig kant men annars har jag flyttat runt och bytt ut de andra växterna. 3 sept 2010

Det här är landet som jag har planterat om - den nyplanterade vita New Dawn står kvar i förgrunden och kärleksörten får fortsätta bilda tålmodig kant men annars har jag flyttat runt och bytt ut de andra växterna. 3 sept 2010

 

Jag stod i går och funderade på hur jag skulle plantera om i det långa smala landet. Tog en bild för att ha som underlag. Nu hann jag inte fundera utan grävde upp på impuls. Lade ut rotklumparna som pjäser på en spelplan och flyttade runt. Det är verkligen en konst att få till en rabatt som blommar från vår till höst och där växterna samspelar med varandra i höjd, form och färg. Mitt ideal är en engelsk trädgård där allt ser så härligt vilt och vackert ut trots att den är planerad och färgkoordinerad.

Många förundras över hur jag får plats med alla växter. Det gör jag ju (nästan) inte. Dessutom har jag fallit i fällan att ofta bara ha en av varje sort. Ett äkta nybörjarmisstag. För att få just den där effekten av vild och vacker rabatt måste det vara många av samma sort. Det har jag insett nu. Därför planerar jag att dela på några av favoriterna. Irisen ska delas i höst. Kanske blir det tre plantor att placera i formation.

Några växter har tillfälligt fått en plats i grönsakslandet. Det passar perfekt eftersom det har en tendens att se ganska naket ut framåt hösten när dillen och salladen är avplockad. Till exempel har min krypande näva, som är stor och löftesrik, fått flytta dit. Jag vill inte riva upp mina rosenbönor och dahlior ännu även om det kliar i fingrarna att få planera om detta land också. Även citronverbenan har fått en tillfällig plats i grönsakslandet medan de inköpta rosorna faktiskt får stå kvar i sina krukor ett tag.

Det jag saknar nu är en stor rosa höstanemon. Har hört att det är den gamla sorten som är härdigast och har bäst motståndskraft mot sjukdomar. I affären i dag fanns bara små hybridvarianter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: