Kolonista på vift

 

Kolonistan kliver på stadiga ben fram till gränsslottet Skottorp.

Kolonistan kliver på stadiga ben fram till gränsslottet Skottorp.

 

I dag var det fint väder här på Bästkusten. Blev ändå inget sollapande. Eller strandhugg i vackra Laxvik. Däremot ett besök och guidad visning av Skottorp slott. Ett slott med hyfsat lång och mycket innehållsrik historia på grund av sitt läge precis vid gränsen till dåvarande Danmark och nuvarande Skåne.

Första gången som det talades om gården Skottorp 1436 så låg den inte på sin nuvarande plats och hette inte riktigt samma som i dag. Det byggdes av en skotte under den danska tiden och hette följdaktligen Skotterup. På 1600-talet uppfördes slottet efter ritningar av arkitekten på modet då – Nicodemus Tessin d ä. Här fanns ett stort runt rum som var perfekt för regeringsammanträden i närheten av den oroliga gränsen men på lagom avstånd från snapphanarna på Hallandsåsen.

Ett kungligt bröllop hölls också något abrupt på slottet i slutet av 1600-talet. Karl XI ville kanske inte gifta sig men när han väl var vid ålder tog han en dansk prinsessa till gemål. Det hela höll dock på att sluta ganska snörpligt, enligt guiden och tillika nuvarande ägarinnan till slottet, Ingmarie Gunnarsson. Först blev de blivande svågrarna osams – krig mellan Sverige och Danmark – och sedan ångrade den svenske kungen giftermålsplanerna och for till skogs för att jaga med polarna! På slottet satt kungens mamma och flickvännen Ulrika Eleonora och väntade till in på natten. Vid 23-tiden på kvällen den 6 maj 1680 knöt de unga dock äktenskapens band och intog bröllopsmiddagen vid midnatt – i var sin flygel av det lilla slottet. På morgonen var kungen försvunnen – slunkit iväg ut till orosmarkerna igen.  Enligt vår guide blev dock paret lyckligare med åren och Ulrika Eleonora födde sju barn. Om bröllopet och slottet finns så mycket spännande att berätta så det kan inte göras här och nu.

Jag sitter här mitt i natten. Ja, faktiskt i samma sena timme som den unge kungen och den tillresta prinsessan fattade var andras öden. Klockan är strax efter elva. Bakom mig ligger en lung och intressant dag. Jag kan verkligen rekommendera ett besök hos familjen på Skottorps slott, som ligger på kort men behörigt avstånd från motorvägen mellan Båstad och Laholm. Från salongen på övre plan, som tydligen är ett av Sveriges finaste exempel på empirstil med fresker identiska med romerska bågar och trompe l´oeil-målade draperier som ska likna ett kungligt tält i fält, ser man ut över de böljande gamla sjöbottnarna. Vindmöllor och åspegel  i söder, skånebondgården i sten och vitkalkat i väster och den engelska parken i öster.

Just engelska parker är ett fenomen som väcker tankar. Från början fanns det vid slottet en strikt geometrisk barockträdgård. Den skulle jag gärna vilja ha vandrat i. Numera en romantisk men något bortglömd engelsk park men ett par rariteter. När dessa engelska parker skapades ville folk vandra i naturen – utan att vara i naturen. De var vackra att avbilda på oljemålningar också. I dag återskapas dessa men inte tidigare barockträdgårdar. Varför? För att de är historiska men ändå inte krävande att upprätthålla. I Skottorps slottspark finns ett unikt barrträd – och ett tulpanträd. Det senare var tydligen vanligt förr i till exempel prästgårdar och högre ståndsparker. I dag är det få som har tålamod att vänta bortåt 30 år på första blomningen. Så här ser denna magnoliasläkting ut i blom:

Långsam magnoliasläkting. Det kan ta drygt trettio år innan ett tulpanträd blommar.

Långsam magnoliasläkting. Det kan ta drygt trettio år innan ett tulpanträd blommar. JPG

Annonser

2 responses to this post.

 1. Posted by kolonislampan on 13 augusti, 2010 at 14:12

  Oh, där var jag och mamsen för några veckor sen faktiskt! Fast vi var aldrig inne, tog bara en snabb fika och fräste sen vidare mot Båstad.

  Svara

  • Skottorps slott är vackert utanpå också och påfåglarna som trippar omkring i trädgården är majestätiska. Vi skippade fikan och lade pengarna på en guidad tur. Väldigt intressant! Nu vet du var det ligger så nästa gång du är i Båstad hittar du ju dit. Fascinerande med människoöden.
   /Kolonistan

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: