Har fyndat till kolonin…

 

Fynd. Dessa duktyngder hittade jag i mitt skåp när jag sorterade upp mina kokböcker och udda recept. Minns inte när jag köpte dem men nu ska de få komma till användning på kolonin. Siluetter av bläckfisk, fiskrens och...

Fynd. Dessa duktyngder hittade jag i mitt skåp när jag sorterade upp mina kokböcker och udda recept. Minns inte när jag köpte dem men nu ska de få komma till användning på kolonin. Siluetter av bläckfisk, fiskrens och...

 

… i mina egna skåp. Jag har nämligen städdag. Varje onsdag eller torsdag när jag inleder min lediga vecka så storstädar jag mer eller mindre. Är det inte konstigt hur mycket man kan samla på sig under en vecka? Jag hittar alltid tomma förpackning i toalettskåpet som behöver bäras ut till återvinningen. I dag har jag varit duktig och städat ut en halv kubik magasin, papper och tidningar och sorterat i två skåp. 

... krabba och kräfta.

... krabba och kräfta.

 

Det är också ett bra sätt att göra billiga fynd. Jag hittade jättepraktiska borddukstyngder som tydligen köpte förra – eller förrförra sommaren. Nu får de följa med till kolonin, de är i form av havsdjur så det passar fint till den vitblå och somriga stil som jag försöker skapa där. Några ljuskoppar som bara stod och hängde i köksskåpen får nu ett andra liv på kolonin.

Egentligen är jag emot att ta sådant som inte passar hemma dit. Eller både och. Jag vill ju att det ska vara superfint där men samtidigt är det ju bra att återanvända. Bara för att jag har bytt stil här hemma är det ju inte säkert att jag har slutat gilla grejerna i sig. Dessutom var det ju mysigt att vara i sommarstugan som barn där varje pryl var udda och möjligen ommålad för att passa ihop… 

Grönt är skönt-tips:

I helgen hade jag hoppats att hinna ett besök på en väldigt mysig och bra butik som heter Stallqvarnen – men det finns ingen tid nu när jag ska på konferens. Den ligger i Jönköping och här är en länk så du kan se hur det ser ut. Det är alltid en liten utflykt att gå dit, antingen man kommer långväga ifrån eller bor bara ett stenkast bort.

 

 

Här är mysiga Stallqvarnen i Dunkehallaravinen, Jönköping. Faksimil från hemsida: http://www.stallqvarn.se

Här är mysiga Stallqvarnen i Dunkehallaravinen, Jönköping. Faksimil från hemsida: http://www.stallqvarn.se

 

Den ligger i en ravin med Dunkehallaån som forsar (eller sommartid skvalpar) förbi utanför den röda kvarnbyggnaden. Kommer man nedifrån den trafikerade Kortebovägen är det som att lämna en stressig samtid och kliva in i dåtiden. Dunkehallaravinen består av ett vattenfall, butiken Stallqvarnen, några röda trähus, en obebodd industribyggnad i rött tegel (som jag alltid har velat köpa!), några gula vackra boningshus i trä och en mäktig och i bebodd kvarnbyggnad i vitkalkad sten med en trädgård i ruinen av en gammal industribyggnad. 

Stallqvarnen säljer en blandning av gammalt och nytt med retrotouch. Det ser ut lite som en gammal handelsbod där det finns allt. Här säljs antikviteter och andra hands-prylar på kommission. Nytryckta reklamaffischer, band på metervara, gjutjärnsurnor. Det finns en boklåda och massor av gamla skivor. En våning ner, där forsen ibland svämmar över, säljs större möbler. Det är verkligen en skattgömma – även enligt andra bloggare att överraska vänner med – och härligt att gå en promenad dit på helgen. 

Stallqvarnen har öppet fredag eftemiddag, lördag och söndag. Jag föreslår att du startar din vandring vid järnvägsstationen (om du inte ska köpa stora saker), går längs med Vättern tills du kommer till järnvägsundergången, passerar Kortebovägen och går upp bakom macken. Du kan gå på vänster sida om du vill ha lättgången asfaltsväg eller på högersida om du vill ha en vindlande promenadväg med flera trappor och broar över Dunkehallaån. När du har stannat till i Stallqvarn kan du fortsätta upp längs trapporna bredvid fallet och under vägen och vill du gå riktigt långt kan du följa ån motströms ända upp till Hulukvarn, förbi fina villor och fula flerbostadshus på Dalvik. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: