Klimatsmart ogräs blir en soppa

Här har Allt om mat lagat en spenat och nässelsoppa som ser nästan otäckt ogräsgrön ut och säkert kryllar av nyttigheter. Flott ser det också ut!

Här har Allt om mat lagat en spenat och nässelsoppa som ser nästan otäckt ogräsgrön ut och säkert kryllar av nyttigheter. Flott ser det också ut!

 

Ett ord som används i alla sammanhang. från bilar och kläder till resor och mat, är klimatvänlig. En ettikett som passar fint nässelsoppan. I den kryllar det dessutom av vitaminer  – och ju fler nyttigheter ju tidigare på våren som du skördar detta ogräs. Får jag lite tid över ska jag skörda nässlor – och ha i lunchboxen till jobbet på söndag!

Tack vare den kalla våren har nässlorna, som först kom upp ganska snabbt på kolonin, ännu inte utvecklat sina brännhår eller blivit trådiga. Bladen är rika på folat som underlättar cellförnyelsen. Enligt livsmedelsverket är vårens supermeal nässelsoppa, ägghalvor och grovt bröd. ”Nässlor är en bra källa för olika mineraler, magnesium till exempel. Järn innehåller de också även om det inte är så jättelätt för kroppen att absorbera det, och en del C-vitamin, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket till TT.  

Nässlan har traditionellt används i folkmedicinen. Den ska fungera mot gikt och vara vattendrivande. Dessutom är den bra mot oren hy och örtmedecinare lär göra ett vatten som stärker ditt hår, förhindrar håravfall och botar mjäll. Det är liksom ingen ände på härligheterna som detta klimatsmarta ogräs berikar världen med.

Vad jag inte visste var att det är dumt att plocka dem vid komposthögen (eller gödselstacken). Det är ju där jag har mitt stora förråd! Nässlor som växer så innehåller för mycket ohälsosamt nitrat tydligen. I hälsokosthandeln finns nässlor att köpa, men annars går det alltså att samla in dem själv på en lämplig plats under vår och tidig sommar.

Här är mina förslag på hur du ska använda nässlorna på din bakgård:

  • Nässelsoppa
  • Stuvning (förväll och använd nässelblad istället för spenat…)
  • Sås
  • Torkade för att krydda bröd med
  • … Pesto ska jag ju pröva.
  • Och här finns ännu fler härliga recept på nässelsmör, små matplättar med nässlor, nässelpasta och frukostbullar med nässlor. Mums!

 

Mormor Elsas nässelsoppa (4 portioner)

Använd ungefär två liter nässlor till fyra portioner soppa. Förväll de sköljda nässelbladen (späda och inga stjälkar) i lättsaltat vatten. Sila av vattnet men spara det. Hacka nässlorna fint i ett par matskedar mjöl. Koka upp drygt en liter av förvällningsvattnet, tillsätt två tärningar höns- och grönsaksbuljong, eller en av varje. Lägg i nässlorna och låt sjuda i ungefär tio minuter. Tillsätt grädde efter behag. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs. För att piffa till den kan du addera lite hackad och fräst lök. Eller vitlök. Eller både och. Muskot kan också sätta en extra piff på din soppa.

Källa: TT/Aftonbladet

Nässelte för din mage

1 tsk torkad nässla

2,5 dl vatten

Häll kokande vatten över de torkade nässlorna. Låt stå så i 10 minuter och sila sedan bort nässlorna. Drick en kopp ett par gånger per dag. Om du verkligen vill och behöver stimulera matsmältningen sägs det vara bra att dricka en kopp både morgon och kväll i fyra veckor!

Källa: Aftonbladet


Om du inte vill käka ogräs kan du göra nässelvatten att gödsla med lite längre fram i sommar. När nässlorna av växt till sig tar du en stor bunt och lägger i blöt. Använd efter hand och späd med vanligt vatten när du ska vattna. Det luktar lite urk men ska göra susen.

Eller så ger du dig själv en skön stund med en nässelmask:

En ansiktsmask för torr hy

1/2 mask torkade nässlor

1 msk majsmjöl

1 msk fet grädde

1 msk nässelsaft

1 tsk honung

Blanda alla ingredienser till en gucka och bred över ditt rena ansikte, utom runt ögonen. Låt masken verka cirka en kvart. Den här masken förblir fuktig. Skölj försiktigt bort röran med ljummet vatten. 

Källa: Aftonbladet

Annonser

2 responses to this post.

  1. Ja, nässelsoppa är ju så gott! Det bjöd jag och några kompisar på för många år sen när vi skulle imponera på några franska utbytesstudenter… De var mycket skeptiska vill jag lova… 🙂

    Nässelvatten hör man ju mycket om, i år måste jag verkligen prova!

    Ha en trevlig söndag!

    Svara

    • Tack – nu är det snart måndag. Har haft en jobbdag i dag och inte alls tid för min koloni. Abstinens. Kan tänka mig att utbytesstudenterna var skeptiska till nässelsoppa.
      Jag prövade nässelvatten lite grann förra året men jag vet inte alls om det fick effekt. Hällde på lite, men såg inte att det hände några mirakel. Kanske borde jag göra ett experiment i år: ta en bit av landet och bara vattna med nässelvatten där och inte gödsla…?

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: