Min lavendel eller Lavendin

 

Före: Nedklippt lavendelplanta 20 april 2010. Kommer den överleva?, var frågan.

Före: Nedklippt lavendelplanta 20 april 2010. Kommer den överleva?, var frågan.

 

Efter: Lavendeln växer igen, det här är taget i dag 1 maj 2010. Den kommer överleva!

Efter: Lavendeln växer igen, det här är taget i dag 1 maj 2010. Den kommer överleva!

 

Här är min lavendelplanta som jag brutalt klippte ner. Nu har den fått liv igen. Läste på Odla.nu och bloggen Slottsträdgårdsmästaren att det är precis vad man ska göra, klippa ner dem hårt för annars blir den risig plantan. Jag var lite rädd för att ha tagit död på den men nu ser den ut att ha fått nytt liv. 

Jag har alltid varit förtjust i lavendel. Torkade blommor i broderade nätpåsar som ger väldoft i underklädeslådor. Lavendelformationer runt rabattkanterna. Crabtree and Evelyn-tvålar med lavendeldoft – var inne i London och luktade på tvålar. Mmmmm…. Det är det  bästa av det nobla Frankrike och England som vilar i den doften.

Här Faksimil på en tvål gjord på "äkta lavendelolja" på nätsidan http://www.crabtree-evelyn.com

Här Faksimil på en tvål gjord på "äkta lavendelolja" på nätsidan http://www.crabtree-evelyn.com

 

I vintras när jag var på skidresa i Frankrike träffade jag en underlig man. Svår att prata med men ändå trevlig. Han hade som en vägg som stod mellan oss. Skidfantast. Cool och gammal. Först när jag frågade om hur han blev platsansvarig öppnade han sig och passionen lyste när han talade om starten då han tog en franska kurs i ett lavendeldistrikt. Han var med och skördade lavendel för hand där och slog fast att de plantor som växer hos oss – så här långt norr ut och inte på hög höjd – inte är äkta lavendel utan lavendin. Det är, om jag har förstått det rätt, en slags korsning som inte ger lika fin olja om man vill försöka… Expert är svårt att vara på den förvirrande termenologin om lavendel och lavendelolja…

Läser på internet att fram till 1900 framställdes lavendelolja i Frankrike bara från vildväxande plantor. Numera även odlade. Lavendeloljan blir bättre ju högre upp plantan har odlats. Frankrike exporterar enligt uppgift dubbelt så mycket lavendelolja som landet kan odla fram! I England finns en annan lavendelolja som mognar i stora, mörka kärl i månader… Jag vet inte vad jag ska tro om vilken lavendel som är äkta och ger den äkta oljan – men vad det spelar för roll? För en lavendelodlare så spelade det stor roll, menade The Skibum.

Tydligen är det så att den gamla fina sorten Munstead Varity är mer sällsynt i dag enligt Slottsträdgårdsmästaren. Den är en 40 centimeters buske (japp buske som blir vedartad ifall den inte klipps ner…) som blommar med blå blommor.

Grönt tips:

En lavendelpåse kan du lätt sy ihop av ett tunt tunt bomullstyg. Fyll på med lavendel och knyt ett vackert bomullsband om. Det ska vara rustikt när det gäller lavendel tycker jag. En bra present. Eller något att sprida en subtil väldoft med bland dina underkläder. Tänk då på att plocka blommorna när bara hälften av axets blommor är utslagna. Häng små knippen upp och ner på en torr, luftig och varm plats.

Lavendel är en tacksam växt. Så länge du inte bor norr om Stockholm. Den gillar sol och behöver tydligen inte vattnas mer än första året när den ska etablera sig. Fler lättodlade växter för soliga lägen:

 • Aubrietia, Aubrieta x cultorum
 • Backsippa, Pulsatilla vulgaris
 • Fetblad olika arter, Sedum sp
 • Fingerört olika arter, Potentilla sp
 • Kantnepeta, Nepeta x faassenii
 • Kärleksört, Sedum telephium
 • Mossflox, Phlox subulata
 • Praktstenört, Aurinia saxatilis
 • Röllika, Achillea millefolium
 • Timjan olika arter, Thymus sp
 • Tovsippa, Anemone sylvestris
 • Ulleternell, Anaphalis triplinervis

Källa: http://www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/faktabladen/22_perenner.pdf
PS: Lavendel kommer från latinska ordet för att tvätta. Laver är ordet på franska. Bra doft för en vacker liten tvål alltså. Fast tydligen är den lavandin i de flesta tvålar och tvättmedel… Nästa gång jag är i London ska jag köpa en liten tvål i Crabtree & Evelyn-butiken – men först fråga likt en riktig expert om det är äkta fransk eller engelsk lavendel från hög höjd som har använts… Det står på hemsidan för deras nätbutik att det är ”pure lavendel oil”…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: