Världen är aldrig långt borta i ett trädgårdsland…

Nu har jag scannat nyheterna igen! Världen är aldrig långt borta i ett trädgårdsland. Ni har väl hört om salmonella i trågsalladen man köper i affären. Japp, tänkte väl det ni sköljer den också noga numera när ni tar hem färdigköpt sallad. Nu har Livsmedelsverket slagit larm om att asiatiska grönsaker och kryddörter ofta är smittade med tarmbakterier och salmonella. Så ofta att det är otäckt, faktiskt. Thailand är för det mesta ursprunget för dessa smitthärdar, tyvärr. DN.se har en artikel om detta.

Salmonella hittades i fyra procent av de omkring 500 proverna. Magsjukebakterierna E. coli hittades i en tredjedel av proven! Det fanns också andra bakterier. 

Salmonella som kan ge akuta magsmärtor, diarré med vätskebrist som följd och svaga personer kan bli dödssjuka. I mynta var salmonella vanligare än i andra bladgrönsaker. Se upp! Basilika, koriander och mynta bar oftare än andra grönsaker på magsjukebakterien. Att skölja örterna räcker inte, enligt Mats Lindblad, riskvärderare vid Livsmedelsverket. Då minskar risken men det bästa är att låta örterna koka.

Livsmedelsverket har i sin studie tittat på till exempel citrongräs, färska kryddor och andra bladgrönsaker som har importerats från Asien. Färska kryddor som säljs i våra vanliga matvarubutiker är ofta odlade i Sverige, lägger Mats Lindblad till.

Jag säger bara en sak. Vill du inte ha sallad kryddad med bajsvatten så ska du odla själv. Då vet du i alla fall om det är gödselvatten på – och kan undvika att plocka eller koka extra noga! Odla själv rules!

Världen är aldrig långt borta när man påtar i sitt trädgårdsland. Inte nog med att du kan minska på miljöfarliga utsläpp genom att åtminstone sommartid (oftast) äta dina egenodlade grönsaker som inte åkt långväga, du kan också undvika att magsjuka. Det är ju ganska skönt att inte bli magsjuk av det du äter. Det är liksom ingen vits att äta och sedan spy upp maten. Tala om slöseri…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: