Flädersaft är änglarnas champagne

imageJag har de senaste veckorna gått runt i en himmelsk doft av fläderblom. Dessa ljuvligt doftande buskar pryder vårt eget olympen utanför lägenhetsdörren. I dag tog jag mig äntligen tid att göra en omgång av denna gudadryck innan tiden för fläderblom är över lika hastigt som juni.

I år testar jag Monika Ahlbergs recept, som ska vara populärt på recept.nu.

Detta behöver du:

30 st fläderblomsklasar
3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 gram citronsyra

Så här gjorde jag:
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
Förvara i kyl.

Ps: Jag fryser min saft i mindre täta boxar. Då kan man ta upp så mycket man villa ha och tina. Saften blir också mer hållbar då.

/Kolonistan

One response to this post.

  1. Hej, vilken trevlig blogg du har! Om du nästa år vill vara en ängel och dricka fläderchampagne kan du kika på detta inlägg om hur vi gör fläderchampagne =)

    Fläderchampagne & flädersaft

    Svara

Lämna en kommentar